WAAROM YOGA IN DE NATUUR GOED VOOR JE IS

VOORDELEN VAN OUTDOOR YOGA

 

Dat yoga een positief effect heeft op je body en mind, hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. De natuur heeft een ontelbare waarde in de yoga wereld. Veel yogahoudingen zijn geïnspireerd uit de natuur, zoals bijvoorbeeld de boom, berg, halve maan en de cobra.  

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een stabiel(er) leven vol bezinning. Yoga en meditatie kunnen hier aan bijdragen, met name wanneer je het in de natuur doet. Waarom ook jij wellicht de vruchten kunt plukken van outdoor yoga lees je hieronder.

 

Buitenlucht geeft volop energie

Een van de grootste voordelen van buitenyoga is dat de frisse buitenlucht je een boost energie kan geven. Zuivere lucht is bij het beoefenen van yoga heel belangrijk. Als je in de natuur yoga beoefent met de correcte ademhaling, kan je veel prana (levenskracht) opnemen uit de natuur. Alleen dat zou al een goede reden zijn om yoga in de natuur te doen. Het hoeft hierbij overigens niet eens zonnig te zijn –  de frisse lucht doet al ontzettend veel voor je lichaam en geest.

 

Je lichaam maakt vitamine D aan

Door yoga te doen in de buitenlucht zorg je dat je lichaam door middel van de zon vitamine D gaat aanmaken. De zon is de belangrijkste bron van vitamine D, wat we nodig hebben om gezond te blijven. Vitamine D heeft een positieve invloed op ons immuunsysteem en ondersteunt onze natuurlijke weerstand. Dankzij voldoende vitamine D ben je dus beter beschermd tegen virussen en bacteriën.

 

De verschillende weersomstandigheden zijn goed voor je immuunsysteem

Lekker in het zonnetje yoga doen is natuurlijk fijn en zoals hierboven genoemd is het ook goed voor het aanmaken van vitamine D. Maar ook in andere weersomstandigheden kan yoga in de buitenlucht een unieke ervaring geven. Het kan fris zijn, of zacht regenen, je lichaam leert zich op die manier aan te passen aan de temperatuurschommelingen. Het blootstellen aan verschillende weersomstandigheden kan ervoor zorgen dat je het minder snel koud hebt in het dagelijks leven.

 

Natuur maakt mensen gelukkig

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de natuur een helende en positieve werking heeft op de mens. Zo blijkt bijvoorbeeld dat mensen die omgeven door groen wonen zich gemiddeld gelukkiger voelen dan mensen die dat niet doen. Met yoga in de buitenlucht, en dan dus het liefst omringd met groen, is dat geen ander verhaal. De natuur geeft rust, stilte en ruimte.

 

Yoga in de natuur prikkelt je zintuigen

Tot slot nog een voordeel van buitenyoga in de natuur: weelderige natuur prikkelt al je zintuigen. Het ruiken van verschillende planten en bomen, het uitzicht tijdens je yoga-oefening, het geluid van de vogels… al die elementen hebben een positief effect op je oren, neus en ogen. Hierdoor word je geïnspireerd, gemotiveerd en geprikkeld en kan je beter in het hier en nu komen.

 

Het beoefenen van yoga in de natuur is telkens weer een unieke ervaring. Kijk of het iets voor jou is en wie weet wil je nooit meer anders. Er zijn namelijk weinig nadelen te vinden aan buitenyoga. Zolang je ervoor zorgt dat je goed voorbereid bent met bijvoorbeeld laagjes kleding, zonnebrandcrème, anti-tekenspray en anti-muggenspray zit je helemaal goed.

Ben je klaar voor een bijzondere outdoor yoga-ervaring? Voel je welkom en doe mee met een les bij Yoga & Fit by Inge.

 

 

 

bron: paradijsvogels magazine, vianatuur.